Idag bär vi med oss mobilen överallt och hela tiden. Det är inte många som tänker på att det inte var länge sedan mobilen var en lyxvara som endast ett fåtal hade råd med. Men hur började allt egentligen? Och hur kom Norden att bli så världsledande inom mobiltelefoni? Detta och mycket mer tar vi reda på när vi gör en djupdykning i mobiltelefonens historia. Läs vidare och se hur allt gick till.
För att gå tillbaka till när mobiltekniken utvecklades får vi resa tillbaka till andra världskriget. I Sverige såg vi mobiltelefonen första gången år 1956. Då vägde den hela 40 kg och fyllde upp en hel baklucka. Lite skillnad mot de små telefoner som vi använder idag. Efter andra världskriget användes den teknik som tyskarna hade utvecklat till mer fredliga avsikter. Flera städer började då skapa ett slags mobilradiosystem.
Mobilen kommer till Sverige
Det var televerket som på den tiden hette telegrafverket som fick i uppgift att utveckla ett mobilt system som var helt automatiskt. 1951 började man göra de första testerna. Mannen som låg bakom projektet hette Sture Laurén och han ringde då till sina svärföräldrar från sin bil. Det tog dock 5 år innan projektet var helt färdigt att användas. 1956 kunde man presentera detta system på sin hemsida och erbjuda det till företag.
Vid detta tillfälle kostade det lite mer än en tusenlapp att ansluta sig till nätverket. Detta var ju mycket pengar på den tiden. De fick endast ett 10-tal kunder om året. De som använde systemet var bland annat läkare. Det var smidigt för dem att kunna ringa från bilen om det hade hänt någonting. Bankerna var nästa i ledet att installera mobiler i sina bilar. Även poliskåren och utryckningsfordon tog del av det.
Systemet fortsätter att utvecklas
1962 byggdes ett nytt system som kallades Berglund. Detta var döpt efter utvecklaren Ragnar Berglund som kom på hela idén. Tack vare hans teknik kunde man minska vikten på mobilen med hela 10 kg. Det var nu möjligt att vara hela 500 abonnenter på samma nätverk och man kunde samtala i maximalt 3 minuter. Detta användes bland annat av den svenska säkerhetspolisen under statsbesök från viktiga personer utifrån.
I Jönköping gjordes det första försöket att bygga upp ett mobilnät som var för privat bruk. Det var ett företag vid namn Wikanders Ur & Optik som låg bakom detta försök. Detta låg sedan till grund för det rikstäckande mobilnät som började utvecklas i 1967. Nu skulle Sverige också börja samarbeta med andra länder i Norden för att utveckla mobiltelefonen ännu mer. Man bildade en arbetsgrupp vid namn Nordiska Mobiltelefongruppen.
NMT
Nordisk Mobiltelefon eller NMT som det förkortades öppnade i landet 1981 och då var det första helautomatiska mobilsystemet. Det fanns runt 250 återförsäljare i hela landet. Då fanns det omkring 10 modeller att välja på och det kostade cirka 10 000 att installera det. Det fanns redan omkring 19 000 abonnenter i landet och de flesta av dessa flyttade snabbt över till NMT. Detta på grund av de hade en lägre minutkostnad.
NMT fick snabbt konkurrens av en man vid namn Jan Stenbeck. Med hjälp av televerkets teknik kunde han öppna företaget Comviq. De var främst fokuserade på kunder i och omkring Stockholm. Det pågick därför ett annonskrig som gick att beskåda i SVD och DN. 1986 kom man också på ett system med kortare våglängd, vilket resulterade i att mobilerna blev mindre och mer lika dem som vi ser idag.
Norden är världsledande inom telefoni
Tyskarna och fransmännen kämpade länge för att ta över platsen som ledande mobiltillverkare. De allra flesta länder använde sig nämligen av NMT-teknik och Ericssonprodukter. Tyskarna och fransmännen ingick ett samarbete för att skapa en ny teknik vid namn GSM som skulle ersätta och slå ut de nordiska produkterna. Trots att GSM blev väldigt framgångsrikt med facit i hand lyckades det inte slå ut de nordiska produkterna som fortfarande var ledande på marknaden.
Sammanfattning
Vi kan konstatera att det hänt en hel del sedan den första mobiltelefonen uppfanns. Idag kan vi bära med oss dessa i fickan eller väskan. Förr i tiden var de tvungna att monteras in i bilen. Mobilen har också gått från att vara någonting som bara användes av sjukhus och myndigheter till att bli n