Mobilens historia och utveckling

De flesta av oss har vår mobiltelefon i närheten hela tiden. Oavsett om vi är hemma eller på resande fot så finns mobilen alltid vid vår sida. Idag är den så mycket mer än bara ett verktyg för att ringa till folk; vi surfar på internet, sköter vår mail, spelar spel, letar upp vägbeskrivningar och mycket annat. Det är många som till och med har ersatt sin dator och nu enbart använder sig av mobilen.

Idag är mobilen en så stor del av våra liv att vi inte tänker på att det faktiskt inte var så länge sedan den först uppfanns. Då var det inte många som hade en och att äga en mobiltelefon ansågs till och med var ren lyx. De var också betydligt otympligare och större i storleken. Det gick endast att ringa på dem och det fanns inga extra funktioner – utvecklingen har alltså gått väldigt fort fram.

Utvecklingen från mobil till smartphone

Idag är det mer vanligt att folk har smartphones istället för vanliga mobiltelefoner. På vår sajt kommer vi gå in djupare på vad som är skillnaderna mellan de två olika och hur utvecklingen har gått framåt. Smartphones har sett till att vi kan använda vår mobiltelefon till så mycket mer än bara att ringa och skicka sms. Nu kan vi till och med sköta vårt arbete från mobilen.

Vad är då egentligen en smartphone? Man kan säga att det är en kombination mellan en mobil och en dator. Du har möjlighet att installera flera appar och program där du kan sköta allt från din internetbank till att scanna dokument. En smartphone är också utrustad med samma tangentbord som en vanlig dator har. Detta betyder att du kan skriva precis som om det vore en vanlig dator.

Olika märken inom mobiltelefoni

Inom telekombranschen har det funnits många olika företag och tillverkare. När mobilen först lanserades var det företag som Ericsson som var störst på marknaden. Efter detta kom Nokia ut med en riktigt klassisk mobil som gjorde företaget till ett av de största namnen på marknaden. Idag när smartphone har gjort entré finns det betydligt fler märken att välja på, där Apple är en av de mest populära, och det är betydligt större konkurrens mellan företagen.

Idag är det många mobilföretag som vill vara med och tävla om kunderna. Därför är vi väldigt bortskämda och har extremt många valmöjligheter när vi ska köpa en ny mobiltelefon. Du kan hitta smartphones i alla olika prisklasser. Det som skiljer är ofta hur mycket minne en telefon har och även hur snabb den är. Många tillverkare har också ett par så kallade flaggskepp som de marknadsför lite extra på grund av kvaliteten.

När blev mobilen populär?

Det var faktiskt inte förrän vid millennieskiftet som mobilen blev en naturlig del i vår vardag. Detta berodde främst på att priset sänktes rejält och fler hade råd att köpa sig en mobiltelefon. Det blev också möjligt att köpa en mobil på avbetalning, vilket så klart underlättade för många. I samband med att efterfrågan ökade började också utvecklingen av mobiler gå framåt och tillverkarna introducerade fler och fler funktioner.

Det dröjde inte länge från det att man kunde skicka SMS till att det också var möjligt att surfa på nätet. Det var också i denna veva som mobilanvändare även fick tillgång till sin mail på mobilen. Detta var förmodligen en av anledningarna till varför mobilen började användas allt flitigare i vardagen. Idag är många, till exempel influencers, beroende av sin mobiltelefon eftersom de måste använda mobilen för att jobba.

Utvecklingen av SMS

Ifrån början var SMS något som var tänkt som en nödlösning för affärsmän så att de kunde kommunicera smidigare. Det var inte alls tänkt att bli så populärt som det blev och fortfarande är idag. Fler och fler började nämligen upptäcka att det var ett billigt och snabbt sätt att förmedla information. Idag används det fortfarande flitigt även om andra meddelandeprogram som fungerar med WiFi börjar ta över mer och mer.

Sammanfattning

Mobiltelefonen har gjort en snabb och fantastisk utveckling från att den först lanserades 1980 till där vi befinner oss idag. Detta vill vi på uppmärksamma och därför kommer du kunna läsa allt om hur mobilen har utvecklats hos oss. Hur gick vi från en mobil där man bara ringde samtal till en smartphone som innehåller allt vi behöver? Idag är mobilen en naturlig del av vår vardag och inget tyder på att detta kommer ändras.

Integritetspolicy