Bredbandsbolaget måste blockera piratsajter

En av de allra största nyhetsrubrikerna just nu är domen mot Bredbandsbolaget, en dom som säger att Bredbandsbolaget måste blockera sidor som innehåller upphovsrättsskyddat material, film och annan media. Bredbandsleverantören ska alltså göra som upphovsmakaren säger, att ska The Pirate Bay blockeras så måste de se till att ingen användare kan surfa till den. Domen gäller enbart Bredbandsbolaget men många tror att fler internetoperatörer kommer att bli stämda på samma grunder. Alla operatörer håller med att piratkopierat material är ett problem men majoriteten anser att detta är fel väg att gå. Det är en censur som vi aldrig har haft på internet i Sverige.

Branschen sätter stopp

Många bolag inom branschen film och media har varit med och står bakom stämningen på Bredbandsbolaget. Detta är bland annat Svensk Television, TV4.gruppen, MTG TV SBS Discovery, C more, Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk film och Svensk Filmindustri. Alla dessa hävdar att om de skulle blockera dessa piratsajter skulle problemet minska och i bästa fall försvinna. I hovrätten överklagades domen som gick emot tingsrättens tidigare dom mot Bredbandsbolaget. Nu måste Bredbandsbolaget blocka dessa piratsajter från deras kunder så att de numera inte kan besöka dessa sidorna något mer.

 

Första domen i Sverige

Med tanke på att denna dom är den första som har skett i Sverige där en internetoperatörs ansvar är på prövning i Sverige och anses där med vara unik, det har sedan lett till att domen inte går att överklaga. Om domen inte efterföljs av Bredbandsbolaget kommer de vara tvungna att betala en halv miljon kronor, det vill säga 500 000 svenska kronor. Dock är detta inget långvarig och att de behöver blocka dessa sajter resten av bolagets tid utan detta gäller endast i tre år. Det vill säga att om tre år får Bredbandsbolaget ta bort blockeringarna av piratsajter som bland annat Pirate Bay och Swefilmer. Dock är sannolikheten inte såpass stor med tanke på att risken att de blir tillsagda att göra det igen är väldigt stor eftersom branschen kommer att ha stor koll under deras tre år framöver och även efter att domen har gått ur. Denna typ av blockering har dock skett i andra länder som bland annat Sveriges grannländer Danmark, Finland och Norge. Därav var det bara en tidsfråga innan domen skulle äga rum i Sverige också. Det var däremot positivt att Sverige var sist av att vara tvungna att ge denna typen av dom då de kunde ta hjälp av de länderna runt om kring och se vad de hade gett för slutgiltig dom och hur de sedan hade fungerat efter att sidorna har blockerat piratsajterna. Med tanke på att det är gratis att kolla på dessa sajter tjänar de pengar på reklamen på hemsidorna, och ju fler som går in och tittar desto mer pengar tjänar de. Förhoppningsvis när alla internetoperatörer har blockerat sidorna så kommer piratsajterna inte få några visningar eller besökare och där med inga pengar, vilket i sin tur förhoppningsvis leder till att de läggs ner.

Integritetspolicy