Om dagens VR-teknik

Vad är VR?

VR står för virtual reality och är något som är relativt nytt i allmänheten, trots att de har funnits i några år inom tekniken. Dock är det inte förrän nu som det går att köpa i en vanlig teknikbutik. VR-headset/glasögon är ett par glasögon som man tar på dig och de ser ungefär ut som ett par extremt stora skidglasögon som sticker ut lite extra och är lite bredare. I dessa glasögonen kan man alltså se en helt annan värld. Att ha på dig VR-glasögon är alltså som att komma in i en helt annan värld. Det finns numera spel till virtual reality glasögon som exempelvis kan vara att när man har på sig glasögonen ska man ta sig ut ur en bur samtidigt som man blir attackerad av en haj. Det är alltså ett nytt sätt att spela spel då det inte längre ser på en datorskärm utan att man har på sig ett par glasögon och spelar utifrån dem.

 

Påfrestning på ögonen

Som man kan tänka sig så är det en enorm påfrestning för ögonen att ha på sig VR-glasögon. Det vill säga att när man har skärmen såpass nära ögonen skickar den ut strålning och starkt ljus mot ögonen som gör att ögonen tar stryk. Dock är det såpass nya för allmänheten så man kan fortfarande inte märka några fel på dem som har använt sig av glasögonen, men forskare säger att de inte skulle bli förvånade om det kommer inom kort. Dock skulle det ge allvarligare skador om man använde VR-glasögonen lika mycket som man använder sin dator eller mobil. Men än så länge är det ingen som har använt glasögonen så mycket.

 

Nya tillverkare

Virtual reality, eller virtuell verklighet som vi kallar det på svenska har som sagt växt mycket den senaste tiden trots att det har varit en stor snackis inom teknikvärlden de senaste åren. Glasögonen stod på många önskelistor nu under julen och det är allt fler som har valt att köpa dem trots att de är en dyr summa. Det gör att allt fler företag inser att de kan tjäna pengar på dem, och ju fler de tillverkar desto billigare kan de sälja dem och få fler köpare. Därav är det massor med andra företag som har börjat att tillverka och sälja VR-glasögon. Många gör även mer avancerade glasögon med nya tillgångar och nya spel så att de ska locka ännu fler köpare. Dock är det endast storsäljarna som säljer på de vanligaste teknik butikerna som exempelvis Media Market. Många som vill ha glasögonen men inte har ekonomin för det väntar med att köpa dem innan priset har sjunkit och att de inte är speciellt hypade längre. Det sätter tillverkarna i en situation där de måste avgöra om de ska ha kvar samma pris men få köpare eller om de ska sänka priset och där med deras marginal med få fler köpare. Dock är det många som delar på ett par glasögon.

Integritetspolicy