Mobiltelefonens evolution

Idag finns det mobiler i alla former och färger. De flesta av dem är så små att vi enkelt kan stoppa ner dem i fickan eller i en liten väska. Men det var inte så många år sedan saker såg helt annorlunda ut. Från början gick det inte ens ha en mobiltelefon i handen utan de var tvungna att monteras in i en bil. Utvecklingen har verkligen gått framåt.

Många av oss minns nog de så kallade tegelstenarna som många hade i slutet av 80-talet. Men för att hitta den första mobilen måste vi gå längre tillbaka i tiden än så. Det var nämligen företaget Motorola som första gången ringde ett samtal från en handhållen mobil i 1973. De ringde till en av deras största konkurrenter och var inte sena med att påpeka de otroliga framsteg som hade gjorts.

De första mobiltelefonerna

En av de första mobiltelefonerna som användes var en slags radio som användes av soldater. Precis som en radio eller walkietalkie kunde den transportera ljudvågor genom att du tryckte på en knapp. Det som gjorde att den räknades som en mobiltelefon var att den använde ett publikt nätverk plus att den hade ett eget telefonnummer. Denna typ av telefon lade sedan grunden till de telefoner vi använder idag.

Är det någon som minns filmen Wall Street med Gordon Gekko i huvudrollen. Mobiltelefonen Motorola DynaTAC spelade nästan en lika stor roll som honom. Detta var en så kallad tegelsten som hade både en LED-skärm och 30 minuters samtalstid. När den lanserades i slutet av 80-talet kostade den hela 4 000 dollar. Detta är betydligt dyrare än dagens priser. Det var också denna telefon som användes i det första samtalet som vi nämnde ovan.

Mobilen fortsätter att utvecklas

Utvecklingen gick väldigt snabbt från det att tegelstenen lanserades på marknaden. Man började snabbt tillverka mobiler som var mindre och smidigare. En klassisk modell är den som såg ut som en mussla med en liten lucka som gick att stänga och öppna. Även här var Motorola ledande och tillverkade en otroligt populär modell. På denna fanns det tolv knappar och en meny där du hade bland annat miniräknare.

Mobiler som hade någon form av lucka fortsatte att vara populära modeller inom de kommande åren. Nokia var ledande när det kom till en modell som kallades för godisbiten. Detta var en ganska smal och liten telefon som såg ut precis som en godisbit. Denna hade en lucka som du kunde skjuta upp och ned för att få fram knapparna. Den hade även en mindre antenn än det man sett innan.

Nyare modeller

En telefon som var väldigt populär i mitten av 90-talet var den så kallade flipp-telefonen. Denna gick att vika ihop och öppna upp. Mobilen hade också en större skärm än de som hade kommit innan. Detta var en otroligt omtyckt mobil som sågs i händerna på flera kändisar. Här var det märken som Sony och Motorola som låg i toppen. En ny sorts mobil skulle snart ta plats på marknaden.

PDA kallades modellen som var den första med touch screen. Detta var som en liten dagbok som du kunde bära med dig överallt. Det följde även med en penna som du kunde använda för att lättare trycka på skärmen. Denna typ hade mobil hade många nya funktioner som att den kunde koppla upp sig på internet och känna igen din handstil. Även det virtuella tangentbordet var något nytt och spännande.

Sidekicks och Blackberrys

Nästa steg i mobilutvecklingen var telefoner som hade ett stort tangentbord på sidan om skärmen. På många sätt var det som en liten minidator. Detta var i samma veva som SMS växte i popularitet. Man ville alltså göra det enklare att skriva. Sidekicken var en av de allra populäraste som användes av alla, från kändisar till vanliga personer. Här kunde du även få skalet i olika färger och med stenar.

iPhone

Sist men inte minst har vi iPhone som än idag är en av världens populäraste telefoner. Här hade du både en musikspelare, en kamera och en telefon, allt i ett. Denna tog världen med storm och det finns ingen anledning att tro att Apple inte fortsatt kommer vara ledande i branschen. Google kom med sin egen konkurrent i Android och än idag ser vi att dessa två tävlar med varandra

Integritetspolicy