Smartphone märken

Innan vi går in på vilka som är de populäraste märkena för smartphones kan det vara bra att gå igenom vad en smartphone egentligen är för något. Uttrycket myntades för första gången av Ericsson i samband med att de lanserade en ny mobil. Det som kännetecknar en smartphone är att det både är en telefon och en liten handdator i ett litet paket. Du kan alltså sköta allt som du gör på en dator.

Produkten fick sitt stora genombrott när Apple lanserade sin iPhone. En modern smartphone har funktioner som kamera, GPS, wi-fi, och musikspelare. På senaste tiden har det också dykt upp surfplattor som fungerar på liknande sätt. Den stora skillnaden är att en smartphone har en betydligt mindre skärm. Det är inte alla surfplattor som tar emot ett simkort. Med en smartphone kan du installera olika appar som underlättar i vardagen.

Apple

Apple är en av de absolut största tillverkarna när det kommer till smartphones. Deras iPhone tog hela världen med storm när den först lanserades. Företaget är amerikanskt och grundades av den kände Steve Jobs. Hans liv har bland annat filmatiserats och visats på bioduken. De räknas som ett av de mest framgångsrika företagen i världen och har över 100 000 anställda runt om i hela världen. iPhone står för 65 % av inkomsten.

iPhone är deras mest kända produkt och har släppts i en rad olika versioner. Denna smartphone har inget fysiskt tangentbord utan ett virtuellt som du använder via touchscreen. iPhone släpptes första gången 2007 och sedan dess har det hänt mycket på den fronten. De senaste i raden är Iphone X och Iphone 8 som har skapat mycket uppståndelse runt om hela världen. Fans följer med spänning lanseringarna och nyheter om telefonen.

HTC

HTC är ett företag från Taiwan som också har specialiserat sig på att göra mobiltelefoner. De har framförallt fokuserat på att göra Android och Windows-telefoner. När företaget först gav sig in i branschen tillverkade de enbart produkter åt andra märken. Det var först senare som de gav ut mobiler under eget namn. Idag har de också ett dotterbolag som heter Dopod. Detta är dock inte tillgängligt i Sverige.

HTC har hunnit lansera en rad olika smartphones på marknaden. En av deras absoluta flaggskepp är HTC One som man hoppades mycket på. Denna lanserades i början av 2013. Den ansågs då vara en konkurrent till Samsung Galaxy S4. HTC lade ner mycket tid på kameran som var något alldeles extra. Detta tack vare att den klarade att ta in betydligt mer ljus än andra mobiler. Kvaliteten på bilderna blev då högre.

Samsung

Samsung är ett annat företag som är mycket stora i branschen. De tillverkar inte bara mobiltelefoner utan är aktiva inom hushåll, tv, radio och mycket mer. Det är ett sydkoreanskt företag men de har filialer och kontor över hela världen. När det kommer till smartphones är det främst deras Samsung Galaxy som sticker ut i mängden. Dessa kommer både som smartphone och även surfplattor. De har sålts i miljoner världen över.

Samsung Galaxy S är deras så kallade flaggskepp och ett pris på en sådan mobil kan ligga på upp till 9 000 kronor. Den senaste i raden är S9:an som har en rad nya funktioner. Det finns även Galaxy Note som har en betydligt större skärm än de andra modellerna. Denna modell har även en penna som medföljer. Denna pennan gör det enklare att skriva och utföra andra uppgifter på skärmen.

LG

LG är precis som Samsung ett företag från Sydkorea som fokuserat på inte bara mobiltelefoner utan också mycket annan elektronik. De är kanske inte lika kända som några av de märken som vi nämnt men har tillverkat en del bra smartphones. De har bland annat gjort en G-modell som har en böjd skärm. Detta är en stilren design som skiljer sig väldigt mycket från konkurrenterna. Den har så klart också funktioner i toppklass.

Motorola

Motorola var med redan från början när de första mobiltelefonerna lanserades. De har lyckats hänga med i utvecklingen och tillverkar idag även smartphones. Det är ett amerikanskt företag men finns så klart över hela världen. Deras smartphones är kända för att vara väldigt prisvärda. De ligger ofta långt under sina konkurrenter men har samma funktioner och batteritid. Därför tror vi att Motorola kommer fortsätta vara ett ledande företag under lång tid framöver.

Integritetspolicy