Smartphone-märken – Världens mest populära

Att vi lever i ett digitaliserat samhälle där vi är ständigt uppkopplade är ingen nyhet och smartphones har tagit över mycket av våra sysslor. I Sverige finns flertalet varumärken representerade men lyfter vi ögonen mot den globala smartphone-marknaden finns det aktörer vi svenskar spontant inte är så bekanta med. Hur väljer man rätt varumärke? Det handlar om smak och behov, där du genom att jämföra kan komma fram till vad som passar just dig.

I den här artikeln kan du läsa om marknadens största varumärken när det kommer till smartphones. Vi har valt ut de varumärken som är mest populära rent generellt bland alla målgrupper och åldrar. Står du i valet och kvalet när det kommer till att köpa ny smartphone kan du med säkerhet få nytta av den här artikeln. Varumärken som är små i Sverige kan ju alltid införskaffas på annat håll direkt på nätet!

iPhone – svenskarnas favorit

Apple har med sin iPhone varit marknadsledande sedan de första smartphone-modellerna presenterades och svenskar har alltid haft en förkärlek till varumärket. Ända sedan den första iPhonen lanserades har Apple som tillverkare registrerat flera hundra patent under utvecklingsfasen genom åren. Från att ha släppt en enhet om året presenterade Apple under 2017 tre olika nyheter då vi fick se iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X. Det återstår att se vad 2018 har att erbjuda!

Att Apple även under 2018 kommer bjuda på heta lanseringar är ett säkert kort, hur många nya enheter det handlar om är däremot osäkert. Är du i dagsläget ingen iPhone-användare kan du lämpligen invänta nyheterna innan du slår till. Forna modeller fungerar dock riktigt bra om du har möjligheten att nöja dig med en smartphone från 2016 eller 2017. De kostar heller inte skjortan, vilket Apples nyaste smartphones alltid gör.

Samsung – fortsatt framgång trots svackor

Samsung är det sydkoreanska teknikbolaget som det senaste decenniet varit det mest populära mobilmärket tillsammans med iPhone. Under 2016 lanserades en modell kallad Galaxy Note 7, vilken ganska kort därefter skulle visa sig ha defekter. Enheten brann till och med upp för användare och tillverkningen tvingades upphöra. Detta siades bli en katastrof för varumärket som redan låg i hårdnad konkurrens med Apple. Två år senare håller dock Samsung fortfarande fasta tag om sina marknadsandelar.

Operativsystemet i Samsungs smartphones är Android, till skillnad från iPhones iOS. Intressant är att knappt en procent av hela smartphone-marknaden använder sig av något annat operativsystem än de två nämnda. Om vi fokuserar på Samsungs androidsystem är det en garanti för smart multitasking, imponerande gränssnitt och ett avancerat kontrollsystem för appar och annat. Bara i år har Samsung hunnit med att lansera de redan populära modellerna Galaxy S9 och S9+.

Huawei – uppstickaren

När det kommer till varumärken inom smartphone-branschen som raskt klättrar sig uppåt och norpar marknadsandelar är kinesiska Huawei i topp. Varumärket har imponerande tagit sig in på hedrande listor för mest värdefulla varumärken och 2017 var ett lyckat år rent lanseringsmässigt. En modell som fått riktigt fina omdömen är Mate 10 Pro och 2017 präglades även av spännande samarbeten med bland annat Porsche Design och Google med syftet att förbättra upplevelsen med telefonen.

Vad som tagit Huawei dit de står idag är framför allt kreativiteten och de senaste årens smarta drag rent PR-mässigt. I Sverige är varumärket idag etablerat men för några år sedan var det få som kände igen namnet. Vi snackar ett varumärke som inte strävar efter att vara synligt överallt, utan mer på att vara på rätt plats i rätt stund. Något som bland annat gör sig tydligt i varumärkets satsning på ”influencers”.

Sony – sviker sällan

Sony är att jämföra med bilbranschens Toyota – ett varumärke som alltid levererar vad den säger sig kunna prestera utan att skryta för mycket. Faktum är att Sonys Xperia-modeller alltid lyckats få riktigt bra omdömen och rent prismässigt är Sony definitivt ett av marknadens mest fördelaktiga varumärken. De senaste lanseringarna från Sony heter Sony Xperia XZ2 och Xperia XZ2 Compact – två modeller med fokus på ett användarvänligt gränssnitt, komfort och, som alltid, priset.

Sammanfattning av smartphones-varumärken

Utgå från behov och användarrutin när du ska köpa ny smartphone. Är det en snygg och trendig smartphone som lockar är iPhone svaret. Kom bara ihåg att det innebär en dyr prislapp. Som varumärke har Samsung vad som gäller eftersom de är i toppen trots en hel del bekymmer de senaste åren – många modeller att välja bland! Huawei är den kreativa bubblaren med fokus på användaren, medan Sony är det säkra och framför allt prisvärda kortet.

Integritetspolicy