Framtiden för smartphones och telekommunikation

Att spå framtiden är aldrig lätt men det är alltid spännande att blicka in i framtiden. Teknikutvecklingen inom telekommunikation går snabbt. Smartphones har nu funnits på marknaden i över tio år och smartphones börjar se mer eller mindre likadana ut både när det gäller utseende och prestanda. En del förespår att morgondagens kommunikation kommer att kunna styras med tanken, eller via knappar och tatueringar som sitter i huden.

Att utmana det som känns naturligt är en del av teknikutvecklarens vardag. Idag använder vi pekfingret på skärmen, men inom några år så kanske vi istället har en tatuering som är kopplad till vår mobil. MIT har gjort tatueringar som inte är permanenta som fungerar som en interface för smartphones. Ett guldblad som känner av när du rör vid det värmer upp en display och kommunicerar med andra smartphones.

Böjbara skärmar och hologram

Tekniken för böjbara OLED-skärmar har funnits i flera år. Skärmarna har dock endast varit lätt böjda med en ganska fast utformning. Utvecklingen går framåt och de första riktigt böjbara telefonerna kommer troligtvis snart ut på marknaden. Ett problem som man försöker lösa är att OLED-skärmen blir deformerad när den böjs fler gånger. Tanken är att en böjbar telefon kan snurras runt armen och bäras som en vanlig klocka.

Science-fiction utmanar oss att hitta nya lösningar. Flera innovationer och tekniker har inspirerats av science-fiction. Att läsa science-fiction och titta på filmer är många gånger att resa in i framtiden och se vad som kommer att finnas ute på marknaden om några år. Hologram är en teknik som inspirerats av science-fiction som med stormsteg börjar närma sig marknaden. Det finns prototyper ute som levererar 3D-bilder, dessa bilder kan synas i alla tänkbara olika vinklar.

Mobiler med utbytbara moduler och skärmar som kan självläka

Googles modulära telefon Project Ara misslyckades men mobiltillverkarna har inte gett upp än. Vi konsumenter väntar på en mobiltelefon som går att uppgradera eller reparera genom att byta ut moduler. Tanken är att vem som helst ska kunna demontera sin mobil med hjälp av en skruvmejsel. En mobil som är enkelt att uppgradera med nya moduler så att du kan ta del av nyheter, nya funktioner, och även kunna byta batterier och skärm.

En självläkande skärm är ett sätt att slippa dyra reparationer och att förlänga livslängden på en telefon. Ett mer miljövänligt tänkande jämfört med att köpa en ny telefon. Motorola har tagit fram en skärm som du med hjälp av värmen från dina egna händer kan reparera. Inspirerade av Wolverine från X-Men så arbetar forskare med att ta fram nya material som själva kan laga både små repor såväl som större sprickor på bildskärmen.

Kommunicera med tankekraft

Att kommunicera via telepati är kanske nästa steg som vi tar med hjälp av våra smartphones. Idag kan förlamade personer använda hjärnan för att skriva ner sina tankar på en datorskärm. Datorn läser av hjärnaktiviteten med hjälp av två implantat och förvandlar dem till kommandon som blir till text med hjälp av ett digitalt tangentbord. Detta system kan användas i en smartphone, vilket innebär att du med hjälp av dina tankar kontrollerar en app.

Att kommunicera med hjälp av mixed reality kommer kanske ersätta smartphones. När vi spatserar nerför gatan så möter vi kanske drakar och enhörningar. Virtual Reality (VR) gör det möjligt att erbjuda sköna spel men tekniken kan också användas för att projicera holografiska bilder på skärmen framför dina ögon. Det ser ut som sakerna finns i rummet där du befinner dig. Det kommer kanske att vara möjligt att dela hologram och visa dem för kompisar eller arbetskamrater.

Ladda trådlöst

Drömmer du om en telefon som kan laddas i din ficka? En telefon som laddas utan att du behöver tänka på det eller göra något speciellt? Laddsladdar är irriterande och många innovationer försöker lösa vardagliga problem som irriterar oss. Laddsladdar kommer snart vara något som känns föråldrat och omodernt. Snart kommer det kanske ut telefoner som har en inbyggd uppladdning. Smartare laddstationer med bättre räckvidd kommer också kanske att introduceras,

Kommunicera i 3D

Om några år kommer vi eventuellt att kunna interagera med våra mobiler via gester med händerna. Den digitala världen kommer mer att likna den verkliga världen. Idag är nästan all interaktion i 2D men i framtiden kommer vi kanske enbart att kommunicera i 3D. Världen är trots allt 3D. Målet är att vi ska få samma upplevelse när vi kommunicerar via smartphones som när vi vrider och tar i ett föremål i den riktiga världen.

Integritetspolicy