Köpguide – välj rätt smartphone för dig

Apples iPhone som gavs ut 2007 var den smartphone som fick fotfäste på en marknad som sedan dess exploderat. iPhone är fortfarande en jätte men med stenhård konkurrens. Idag är kampen mellan Apples operativsystem iOS samt Googles Android verkligen tuff och ofta vinner faktiskt Android tester för prestanda, många appar samt givetvis ett stort utbud av mobiler att välja på. Googles Android tillverkar få egna smartphones utan operativsystemet används av andra tillverkare exempelvis Samsung.

Förutom dessa smartphones finns det enklare modeller tillverkade av företag som Doro där mobilen är anpassade för äldre med färre funktioner och stora knappar. Det finns även väldigt billiga mobiltelefoner av enklare modell som är för kommunikation och inte för surf och underhållning. Idag är en smartphone oerhört viktig för de flesta. Förutom SMS och samtal används dagens smartphone till att ta bilder, surfa, mejla, uträtta bankärenden och därför är val av mobil väldigt viktigt.

Att tänka på vid köp av smartphone

En bra smartphone är idag ofta lika kraftfull som en bärbar dator men idag kanske mobilen främst används för SMS, e-post, webb och sociala medier för många. Även den enklaste mobilen har en kamera för foto och video men alla funktioner i en smartphone även WiFi och GPS tar energi från batteriet. Vad som är viktigt att titta på är drifttid eller batteritid, det vill säga hur lång tid mobilen kan användas innan laddning.

Den som vill ha en snabb mobil med stor skärm, samt konstant uppkoppling och många appar kommer detta leda till att batteriet töms fort. Lösningen är ett snabbladdat batteri och ett batteri som har en längre batteritid. Det är oftast något som förbättras när nya mobilmodeller lanseras. Annat som är viktigt att tänka på är hur snabb mobilen är, och om den kan hantera krävande appar som du kan tänkas ha.

Minne, prestanda, kamera och video

När du har många appar, bilder och mängder av sparad data som lagras på telefonen används mer minne. För den som vill ha en smartphone med många användningsområden och bred funktionalitet är det viktigt med ett stort lagringsutrymme. Smartphones har två typer av minne som mäts i Gigabyte, GB. Den totala mängden GB som finns på mobilen kallas lagringsminne. RAM-minnet, som även kallas för arbetsminne, används när man har flera funktioner uppe samtidigt.

Eftersom kameran på smartphones har blivit allt viktigare för användarna bör man titta lite extra på detta. Hur bra presterar kameran i bättre eller sämre ljusförhållanden, hur god är färgåtergivningen, hanterar kameran kontraster bra? Idag erbjuder de flesta mobilkamerorna High Dynamic Range, vilket innebär finare kontraster, fler färger och bättre exponering. Juu högre pixelantal kameran har desto skarpare och snyggare bild. Megapixlar visar hur bra mobilkameran är så ju fler megapixlar desto bättre bild.

Annan information

IP67 samt IP68 visar hur dammtålig men också vattentålig en mobil är. IP67 innebär att mobilen klarar av ett vattendjup på en meter under en halvtimme utan att ta skada. Det innebär även att mobilen är dammtät, alltså skydd mot damm och annat som i vissa fall kan orsaka skada i telefonen. IP68 påvisar även att telefonen är trycktålig och mobilen brukar oftast klara av djup på ungefär tre meter.

Det finns två stora operativsystem att välja på Apple, iOS och Google, Android. Om man har en Mac-dator är det fördelaktigt att välja iOS och om man är involverad i Google är en Android att rekommendera. IOS och Android är bägge lysande operativsystem men iOS är bundet till Apples produkter och Android erbjuder inte alltid det senaste systemet. Det är inte självklart att den senaste smartphone-modellen har det senaste operativsystemet.

Bästa smartphone just nu

För Android är vinnarna för bästa smartphone Samsung med Galaxy S8 och S9. Galaxy har elegant design, fantastisk skärm, en väldigt bra kamera och är snabb och enkel att använda. Samsungs Galaxy serie är enormt populär och ligger alltid högt på olika konsumenttester. Bästa iOS är givetvis iPhone X som har en del nyheter att bjuda på. iPhone X är snabb och effektiv, har ny skärm som är skarp och stor och en imponerande bra kamera.

Billigare smartphones, hur bra är de?

För den som inte har behov av en dyr smartphone och inte har problem med att dra ner lite på prestanda finns det många mobiler att välja på. För att pressa ner kostnaden har tillverkaren kompromissat med olika saker. Mobilerna i lägre prisklasser klarar i stort sett allt som de dyrare smartphones klarar. Kvaliteten är kanske något lägre för exempelvis bild och ljud men det är att räkna med vid en lägre prisklass.

Integritetspolicy