Om kroppsspråket

Kroppsspråket talar

Kroppsspråket gör en extremt stor skillnad för en person som använder sig av kroppsspråk när den talat jämfört med en person som endast står helt still, rör inte en min men säger exakt samma ord. Med det vill vi säga att ska man bli en bra föreläsare eller en bra talare som vill få med sig många och övertyga, ska man satsa på kroppsspråket för det har en stor skillnad för den som iakttar.

 

Ögonbrynen är en del av kroppsspråket

Faktum är att kroppsspråket som består av hela kroppen, ha två viktigare delar. Det enda är händerna vilket inte är så svårt att lista ut eftersom det är dem vi oftast använder oss av när vi ska göra handlingar och det använder nästan alla när man talat inför en eller flera. Men det som förvånar många är att ögonbrynen har en viktig roll i kroppsspråket. Om man exempelvis höjer på ögonbrynen så får man en häpnadsväckande och förvånad min, vilket kan ha stor betydelse på det man säger vilket gör att iakttagarna ser om man blev förvånad över det man säger eller om man fick en annan reaktion. En annan reaktion skulle kunna vara att man blev arg, och då sänker man ögonbrynen. Det vill säga att ögonbrynen har en viktig roll när det kommer till hur lyssnarna och iakttagarna ska kunna tolka det du vill säga på rätt sätt.

 

Stor andel är kroppsspråket?

Hela 80% av det som uppfattas av det vi vill säga under exempelvis en föreläsning snappas upp av kroppsspråket. Ett exempel på detta är att en person som står inför stor publik utan att röra en kroppsdel säger ”Hej, vad gör du här?”. Det kan tolkas på hur många olika sätt, men om personer istället viftar lite på händerna och höjer ögonbrynen tolkar de allra flesta att personen blir förvånad att den får syn på sin kompis eller liknande. Samma sak gäller om föreläsaren sänker ögonbrynen och sätter armarna i kors, då förstår man att den utstrålar någon slags av surhet och att den är arg. Därav har kroppsspråket extremt stor vikt. De som lyssnar kan inte göra så mycket åt de utan om de tycker det är dåligt går de antagligen bara hem och lyssnar inte mer på den personen och eventuellt snackar lite skit. Därför är det hos föreläsaren som ansvaret ligger att få med sig publiken och ha ett tydligt och intressant kroppsspråk. Detta gäller dock inte endast föreläsare som undervisar i kemi till exempel, utan de gäller tränare inom en sport, lärare på dagis och i grundskolan, läkare, mäklare och massor med andra yrken. Man skulle kunna säga att det gäller alla yrken där man möter andra människor och ska antingen läsa dem, övertyga dem eller på nått sätt kommunicera. Det går att läsa sig att ha ett tydligt och övertygande kroppsspråk. Vissa föds med det medan vissa tar kurser för att lära sig.

Integritetspolicy